Takúto krízu Zvolen pod vedením Oremusa ešte nezažil. Čierny naznačil koniec dvoch legionárov

Pred viac ako tromi týždňami bojovali hokejisti Zvolena o prvé miesto tabuľky v priamom súboji na ľade Spišskej Novej Vsi. A práve duel, v ktorom „rytieri“ zmazali trojgólové manko súpera a napokon padli v predĺžení, odštartoval ich už šesť zápasov trvajúcu šnúru prehier.

V tabuľke sú síce stále na treťom mieste, no na prvé Košice strácajú aktuálne už dvanásť bodov, kým pred predposledným Trenčínom majú náskok ôsmich bodov. Aktuálnu mizériu potvrdil aj nedeľný domáci zápas proti Popradu. Zvolenčania doň vstúpili aktívne, viackrát zavreli hostí vo vlastnom obrannom pásme, vypracovali si šance, Zuzin nastrelil žŕdku, no už po prvom inkasovanom góle sa herne rozpadli a len ťažko hľadali cestu do útočnej tretiny. Výsledok 1:5 korigovali až šestnásť sekúnd pred koncom.

Musia si vypiť kalich horkosti do dna

„Asi už na nás muselo prísť takéto obdobie. Človek si v živote musí zažiť aj tieto situácie, tvrdou prácou sa z toho musíme dostať von,“ povedal novinárom Peter Oremus. Skúsený tréner vedie Zvolen už štvrtú sezónu. V závere minulého ročníka prehrali Zvolenčania päťkrát v rade, teraz tento negatívny rekord nechtiac prekonali. „Chlapci si vytvoria šance, ale nevieme sa strelecky presadiť. Všetci súperi nás v tomto smere prehrávali a zaslúžene každý vyhral. Je na nás, aby sme boli agresívnejší a viac sa presadzovali. Sme v ťažkej situácii a keď inkasujeme gól, mužstvo ide dole a od toho sa to potom všetko odvíja. Je to náročné, ale aj z tohto sa dá dostať.“

Marek Viedenský

Marek Viedenský verí, že obrat nastane už v utorok. Zdroj: Vladimír Chramazda

„Asi si musíme vypiť kalich horkosti až do dna,“ myslí si kapitán Marek Viedenský. „Verím, že sme si ho vypili a otočíme to. Musíme si prikloniť šťastie na svoju stranu, aby sa nám odrážali puky na naše hokejky. Každý veľmi chce, vidno to na tvárach, no potom dostaneme góly a hoci chcenie tam je, myšlienka na prehru je asi silnejšia. Snažíme sa myslieť pozitívne,“ hľadá príčiny slabšieho obdobia.

Zvolenu to v nedeľu nešlo ani v presilovkách. A pritom je s takmer tridsiatimi percentami stále na čele ich využitia. „Padla na nás deka. Keby sme si nevytvárali šance, sme zavretí v obrannom pásme, súperi nás točia, povieme si dobre, sme slabší, tak sme prehrali. No my sme si šance vytvorili, ale nie a nie nám to tam padnúť. Musíme sa opäť naučiť strieľať góly,“ velí Viedenský.

Chémia prestala fungovať

Podobne to vidí aj gólman Adam Trenčan, ktorý sa v nedeľu dostal do bránky za stavu 0:3. „S jedným gólom, aj to streleným šestnásť sekúnd pred koncom sa vyhrať nedá. Snažíme sa každý deň poctivo trénovať, ale už to trvá príliš dlho. No nezostáva nám nič iné, len pokračovať a veriť, že už najbližšie to zlomíme. Stále sme len v polovici sezóny a najpodstatnejšie je vždy play-off. Možno je aj dobre, že sme si krízu vybrali teraz a nie niekedy inokedy. Verím, že najbližšie už vyhráme,“ nádejá sa brankárska dvojka „bryndziarov“.

Počas šnúry prehier inkasovali Zvolenčania 27 gólov. Zo šiestich duelov prehrali až štyri doma. Chybám sa nevyhýbajú ani obrancovia, ktorí neraz nechávajú zakončovať nestrážených súperových hráčov. „Ja som zástanca toho názoru, že chémia brankára s hráčmi musí fungovať. Teraz nám to však vôbec nejde. Nie je to iba na obrancoch, útočníkoch či brankároch. Sme v tom všetci. Dostávame góly z predbránkových priestorov, súperovi hráči sa tam presadzujú. No je to chyba všetkých a všetci spoločne musíme zabrať,“ dodal Trenčan.

Adam Trenčan

Adam Trenčan vie, že aktuálne to Zvolenu na ľade škrípe. Zdroj: Vladimír Chramazda

Vrátiť sa víťaznú vlnu majú možnosť už v utorok. „Ideme do Nových Zámkov, musíme správne nastaviť myslenie hráčov, veď aj oni sú len ľudia. Treba si to rozobrať a v utorok odohrať dobrý zápas,“ tvrdí Oremus a Viedenský sa pripája: „Musíme prestať na to po polnoci myslieť a skúsiť to zlomiť v utorok v Nových Zámkoch. Každý musíme začať od seba, večer si uvedomiť, kde sme spravili chyby a od pondelka polnoci už myslieť na ďalší zápas.“

Dvojica legionárov nepresvedčila

V piatok proti Banskej Bystrici ani v nedeľu nenastúpili v zostave dvaja legionári – Kapcheck a Rymsha. Ako hovorí Oremus, nie vinou zranenia. „Bolo to pre to, lebo oni musia prevýšiť na ľade Slovákov a im sa to nepodarilo.“ Viac svetla do tohto vyjadrenia pridal generálny manažér klubu. „Budeme mať s nimi pohovory, ale podľa všetkého sa s nimi rozlúčime a budeme hľadať ďalších,“ povedal Ladislav Čierny.

Zdá sa teda, že dni oboch predsezónnych zahraničných posíl vo Zvolene sú zrátané. Obaja mali v úvode ročníka aj smolu na zranenia. Rymsha doteraz odohral 6 zápasov, v korých zaznamenal 7 bodov (4+3), Kapcheck naskočil do desiatich duelov s bilanciou 0+1.

Ako vidí súčasnú situáciu Čierny? „Ťažko sa to hodnotí, lebo chalani robia všetko pre to, aby sme vyhrávali. Je jasné, že sme v kríze a je na nich „deka“. Musíme z toho nejako vyjsť. Hráči sa snažia, chcú to zlomiť. Sme trpezliví, ale nie donekonečna. Treba bojovať, hráči sú profesionáli, berú platy. Musia sa vzchopiť a začať vyhrávať. Je to v ich hlavách.“

Rymsha Oremus Ryba

Drake Rymsha stihol odohrať len 6 zápasov. Napriek tomu, že v nich nazbieral v priemere viac ako bod na zápas, jeho dni vo Zvolene sú pravdepodobne zrátané.  Zdroj: TASR

V prípade avizovaného odchodu spomínanej dvojice by v klube určite hľadali náhradu. Prípadné ďalšie zmeny nateraz nie sú v hre. „Keď si každoročne vyberáme hráčov, stojím si za nimi. Nie som človek typu nedarí sa, tak ideme vyhadzovať. Aj s týmito dvoma sa rozlúčime po dohode. Ideme ďalej, nič iné nám nezostáva. Chalani si musia uvedomiť, že musia začať dávať góly, lebo bez nich to nepôjde.“

Úspešné trénerské duo Oremus-Kmeč, ktoré priviedlo Zvolen počas troch rokov k trom medailám, môže nateraz zostať pokojné. „Myslím si, že áno. Sú tu už štvrtý rok a táto kríza prišla po tri a pol sezóne. Doteraz sme hrali dobre a nevyšli nám akurát tieto tri týždne. Veríme, že sa to otočí,“ zakončil rozhovor Ladislav Čierny.


Prehľad zápasu

1
Góly Góly
5
36 (2,78 %)
Strely na bránu Strely na bránu
35 (14,29 %)
30 (85,71 %)
Zákroky Zákroky
35 (97,22 %)
0/3 (0,00 %)
Presilové hry Presilové hry
1/5 (20,00 %)
4/5 (80,00 %)
Oslabenia Oslabenia
3/3 (100,00 %)
39/71 (54,93 %)
Vhadzovania Vhadzovania
32/71 (45,07 %)
Kompletný prehľad zápasu