Sklamaný Gerlach po vypadnutí Prešova: Všetci sa s tým musíme vyrovnať

Dve sezóny v Tipos extralige vydržali hokejisti Prešova. Ich piatková prehra 0:7 na ľade Zvolena a výhra Liptovského Mikuláša nad Slovanom definitívne rozhodli o tom, že klub z tretieho najväčšieho mesta Slovenska opustí našu najvyššiu súťaž. Niet preto divu, že po zápase zavládlo v kabíne zostupujúceho obrovské sklamanie a ticho.

„Nálada je pochmúrna. Ani neviem opísať, ako sa cítim. My sme vedeli, o čo hráme, ale aj tak nás psychicky zrážalo, keď sme na kocke videli, že Liptovský Mikuláš vyhráva,“ ťažko hľadal slová kapitán tímu Eduard Šimun. „V piatej minúte sme inkasovali dva zlepené góly a zrazu nám nič nešlo, mali sme zviazané ruky a nohy. Pritom nemôžem povedať, že domácim padlo všetko, čo vystrelili, mali tam aj nejaké žŕdky a ďalšie veľké šance. No napadalo im to tam a je úplne jedno, akým spôsobom sa prehralo.“

O budúcnosti Gerlacha ešte nie je rozhodnuté

Pravdou je, že Šarišania sú dlhšie obdobie na poslednom mieste tabuľky. A hoci sa zdalo, že po výmene trénera Bokroša za Faitha sa nakopli, na záchranu v súťaži to bolo málo. „Dokázali sme sa vrátiť do hry, hoci tam bola veľká bodová strata, to je asi jediné pozitívum. Bojovali sme takmer do posledného kola a mali sme to dokonca vo vlastných rukách. No po prvej štvrtine nám začal unikať vlak a nezastavili sme ho dostatočne skoro, aby sme s tým niečo spravili,“ pokračoval vysoký center.

Max Gerlach

Ani produktivita Maxa Gerlacha nepomohla Prešovu k záchrane. Zdroj: jäzva

Je v podstate rarita, aby mal vypadávajúci tím vo svojom kádri najlepšieho strelca súťaže a najproduktívnejšieho hráča. Tento honor drží jedno kolo pred koncom základnej časti vo svojich rukách Max Gerlach. Ani on netajil svoje veľké sklamanie.

„Neviem, ani nemám veľmi čo povedať. Každý z nás je veľmi sklamaný, nik nechce byť v tejto situácií. Keď začínate sezónu, neviete si ani predstaviť, že sa na konci budete musieť vysporiadať s niečím takýmto,“ začal 24-ročný americký center. „Ale je to na nás. Od začiatku ročníka sme nehrali dostatočne dobre, takže sa s tým musíme vyrovnať.“

Opora Prešova si myslí, že jeho tím mal oveľa väčší potenciál. „Mali sme dostatočne dobrý káder na to, aby sme mali lepšie štatistiky a vybojovali si vyššie tabuľkové postavenie. No nejako nám to nevyšlo. Svedčí to aj o tom, aká je táto liga dobrá, keď aj tím, ktorý zostupuje, má v kádri výborných hráčov,“ nadviazal Gerlach.

O rodáka z Burnsville v štáte Minnesota bude, pochopiteľne, veľký záujem. A hoci sa už počas uplynulých týždňov viedli zaručené debaty o jeho novom pôsobisku, on akúkoľvek dohodu nateraz odmieta. „Ja som sa takýmito vecami počas boja o záchranu nechcel zapodievať. Veľa som toho počul a ľudia sa ma na to pýtajú, ale ja som sa zaujímal len o náš tím a záchranu. Do toho som vkladal všetku svoju energiu. Ale áno, po nedeli to už budem musieť riešiť."

„Každý deň počúvam niečo nové od náhodných ľudí. Hovoria mi o tom, kam vraj prestupujem, ale nič z toho nie je pravda. Ak ste niečo počuli alebo čítali, neverte tomu. O ničom nie je rozhodnuté. Ešte som nad tým vôbec nerozmýšľal.“

Slováci mali byť produktívnejší

A čo boli hlavné dôvody prešovského vypadnutia? „Myslím si, že sme osem až desaťkrát prehrali zápasy, ktoré sme mohli pokojne vyhrať. Ak nad niekým vediete o jeden-dva góly päť minút pred koncom a napokon prehráte v riadnej hracej dobe alebo aj vyhráte alebo v predĺžení, tie body vám chýbajú. Napríklad so Spišskou Novou Vsou sme takto nedávno viedli 3:1 a napokon sme vyhrali až po predĺžení. Tak sme stratili jeden bod. A toto sa nám stávalo pravidelne,“ zamyslel sa Gerlach.

Prešov pred zápasom

Prešovčania sa po presťahovaní klubu z Detvy udržali v Tipos extralige dve sezóny. Zdroj: jäzva

Asistentovi trénera Dušanovi Brinckovi chýbala vyššia produktivita hráčov z nižších pätiek. „Veľa vecí sa udialo už na začiatku súťaže, neskôr sa menil tréner, niektoré veci sa zlepšili. Vymenilo sa veľa hráčov, aj legionárov. Dnešný hokej je však postavený na tom, aby dávali góly viacerí hráči, či už cudzinci, ale aj Slováci. V obrane sme sa zlepšili a dostávali sme menej gólov. Ale v útoku sme neboli dostatočne dobrí. Ak má niekto päť gólov za sezónu, je to málo. Ak by sme mali viac hráčov s aspoň desiatimi gólmi, bolo by to o inom. Takže na konci to bolo o jednej-dvoch päťkách, ostatní robili špinavú prácu. No napriek tomu, ako to dopadlo, sa chcem poďakovať všetkým hráčom,“ povedal Dušan Brincko.